Aanmeldingen voor het netwerk internering

Hof van beroep Brussel (Nederlandstalig)

Aanmeldingen bij zorgpartners met een specifiek project voor personen met een interneringsstatuut verlopen via een gedeelde aanmeldingsprocedure (vanaf 4 november 2024). Een lijst van de deelnemende zorgpartners uit het netwerk vindt u hier, alsook in het aanmeldingsformulier zelf.

Om een aanmelding te doen binnen het netwerk internering hof van beroep Brussel NL, dient het digitaal aanmeldingsformulier zo volledig mogelijk ingevuld te worden op basis van de beschikbare gegevens en één zorgpartner geselecteerd te worden bij wie de aanmelding wordt gedaan. In geval van twijfel over de meest geschikte zorgpartner, kan er ook rechtstreeks worden aangemeld bij het aanmeldpunt via hetzelfde formulier. We vragen ook om het ondertekende informed consent (toestemmingsformulier) in bijlage toe te voegen.

Partners kunnen via het aanmeldformulier bijkomend een vraag tot back-up, crisisakkoord en time-out stellen. Indien hier geen vraag naar is, mag dit luik in het aanmeldformulier worden opengelaten.

Voor meer informatie inzake de gedeelde aanmeldprocedure kan u de cliëntenfolder raadplegen of contact opnemen met de medewerkers van het aanmeldpunt.

Wat na de aanmelding?

De zorgpartner die de aanmelding ontvangt zal op basis van de beschikbare informatie uit het aanmeldformulier de inschatting maken of hun zorgaanbod voldoende tegemoet komt aan de behandel- en beveiligingsnoden van de kandidaat. De zorgpartner kan er ook voor kiezen om een intakegesprek te organiseren.

Als de zorgpartner de kandidaat includeert, zullen zowel de verwijzer als het aanmeldpunt hiervan op de hoogte worden gebracht. De zorgpartner zal vervolgens contact opnemen met de verwijzer in kader van een verdere afstemming rond inclusie.

In geval de zorgpartner, eventueel na het intakegesprek, twijfelt over inclusie of beslist de kandidaat niet te includeren, geeft deze het dossier door aan het aanmeldpunt. De verwijzer zal hiervan op de hoogte worden gebracht.

Het aanmeldpunt

Het aanmeldpunt zal bij de aanmelding van een dossier na twijfel of weigering van een zorgpartner in eerste instantie contact opnemen met de verwijzer o.b.v. het aanmeldformulier. Het aanmeldpunt kan er ook voor kiezen om een intakegesprek met de cliënt te organiseren, indien er eerder nog geen intakegesprek plaatsvond.

Het aanmeldpunt zal aan de hand van wetenschappelijke instrumenten (DUNDRUM,  Central Eight en/of een vorm van risicotaxatie) een inschatting maken van de zorg- en beveiligingsnoden van de kandidaat.

Wanneer er duidelijkheid is inzake het zorgaanbod op basis van het indicatiestellingsonderzoek, leidt het aanmeldpunt het dossier rechtstreeks toe tot de meest geschikte zorgpartner. In de andere gevallen wordt het dossier besproken op een casustafel.

Als het aanmeldpunt tot de vaststelling komt dat het gewenste zorgaanbod niet aanwezig is in ons netwerk, wordt het dossier terug verwezen naar de verwijzer met een gericht advies betreffende de ingeschatte beveiligings- en zorgnood.

Hof van beroep Antwerpen

Aanmeldingen bij zorgpartners met een specifiek project voor personen met een interneringsstatuut verlopen nog steeds rechtstreeks bij deze partners. De zorgpartners gebruiken hiertoe eenzelfde aanmeldingsformulier. Dit is hetzelfde aanmeldingsformulier als het digitale aanmeldingsformulier voor het hof van beroep Brussel NL, maar betreft een word-versie die via e-mail aan de betrokken partner dient bezorgd te worden. Dit aanmeldformulier kan u hier downloaden. Een lijst van de deelnemende zorgpartners uit het netwerk vindt u hier, alsook in het aanmeldingsformulier zelf. De contactgegevens van deze partners vindt u terug onder ‘zorgaanbod’.

Hof van beroep Gent

Aanmeldingen bij zorgpartners met een specifiek project voor personen met een interneringsstatuut verlopen nog steeds rechtstreeks bij deze partners volgens de bij hen geldende aanmeldingsprocedures. Meer informatie over deze aanmeldprocedures vindt u onder ‘zorgaanbod’. Er wordt onderzocht in welke mate het aanmeldingsformulier in de toekomst ook door deze partners gebruikt kan worden.