Sinds 2002, gewijzigd in 2024, heeft België een wet die de rechten als patiënt duidelijk omschrijft. Deze wet legt de basis voor een goede en duurzame relatie tussen de patiënt en de zorgverlener.
Alle informatie over de wet Patiëntenrechten werd gebundeld op de website van FOD Volksgezondheid. Hier vindt u onder andere informatie over de recente wijzigingen van de wet.
Internering is een beschermingsmaatregel en heft de patiëntenrechten van de geïnterneerde persoon niet op. Met andere woorden, deze wet en dus ook alle bovenstaande rechten zijn van toepassing op geïnterneerde personen.
Door het specifieke, juridische kader van een interneringsmaatregel zijn er soms uitzonderingen mogelijk op deze rechten. Een uitzondering is het recht om vrij een beroepsbeoefenaar te kiezen. In bepaalde situaties krijgt de geïnterneerde persoon een arts toegewezen.
In deze wet staat onder andere dat de informatie over de patiënt niet zomaar gedeeld mag worden. Maar wat betekent dit voor naasten? Op welke informatie hebben zij recht? En welke rechten voor naasten volgen er vanuit de wet patiëntenrechten? Dit leest u verder in het volgende onderdeel omtrent de rechten van vertrouwenspersoon en vertegenwoordiger.