Tijdens het interneringstraject wordt er zo veel mogelijk naar een regulier zorgtraject georiënteerd om de zorg te laten continueren nadat de internering stopt. Nadat de interneringsmaatregel stopgezet is, kunnen de personen terecht bij verschillende instanties die (na)zorg bieden zoals onder andere mobiele teams of ambulante zorg. In bepaalde gevallen kan een eerstelijnspsycholoog laagdrempelig hulp bieden en, indien mogelijk, gericht doorverwijzen voor de meest geschikte tweedelijns-hulpverlening. Op deze website kunt u per regio gericht zoeken naar een (eerstelijns-) psycholoog.
Een hulpmiddel voor mensen met een psychische kwetsbaarheid is de crisiskaart. Het is een opvouwbaar kaartje die in de portefeuille past met nuttige informatie die van pas kan komen als de persoon zich in psychische crisissituatie bevindt. Nuttige informatie: vertrouwenspersoon, medicijngebruik, diagnose/omschrijving van een crisissituatie, afspraken met huisarts/behandelaar, wensen, praktische informatie… Op Psychosenet vindt u meer informatie terug en wordt het belang van de crisiskaart toegelicht. Op de website van NOWE kunt u informatie terugvinden over de crisiskaart en hoe u deze kunt maken met inbegrip van een sjabloon.
Een ander instrument is de gele doos. De gele doos bevat belangrijke informatie (bv. medicatieschema) voor hulpdiensten en wordt bewaard in de koelkast, een gemakkelijke vindplaats voor hulpverleners. Op deze website vindt u een filmpje dat meer informatie geeft.